Home       Gezondheid/Links           Nieuws     Situatie in Breda           Contact      

16 april 2013 - Minister Kamp presenteert plan

Op 16 april 2013 stuurde minister Kamp zijn langverwachte brief over de aanpak van de hoogspanningsknelpunten naar de Tweede Kamer. Daarin stelt de minister voor om in de periode 2017-2032 alle hoogspanningsknelpunten op te lossen:
- waar technisch mogelijk (en rendabel) krijgen gemeenten een aanbod tot verkabeling.
- is verkabeling technisch niet mogelijk (bijvoorbeeld bij voltages hoger dan 150kV) of vindt er geen verkabeling plaats omdat er weinig woningen bij de hoogspanningslijn staan, dan kunnen bewoners een verzoek doen tot uitkoop;
Op de hoogspanningslijn door Breda staat 150kV en er staan honderden woningen. In principe is verkabeling hier dus de oplossing.

De minister schat de kosten van het verkabelingsprogramma op zo'n 440 miljoen euro. Daarmee kan 135 km aan hoogspanningsknelpunten worden opgelost. De kosten van het saneringsprogramma wil de minister grotendeels verwerken in de vergoeding voor de netwerkkosten, die alle energiegebruikers betalen via de energienota. De minister heeft de kosten begroot op maximaal 1,75 euro per huishouden per jaar.

In het plan van de minister zit één weeffout. Om huishoudens in deze tijd van crisis niet al te zeer op kosten te jagen wil de minister dat gemeenten een kwart van de kosten van het programma betalen. Hiermee bespaart de minister een huishouden maximaal zo’n 43 tot 45 cent per jaar.

Hier wringt de schoen. De afgelopen jaren heeft de rijksoverheid de gemeenten in de diverse bezuinigingsronden niet ontzien. Daarnaast zijn er allerlei taken en verantwoordelijkheden overgeheveld van het rijk naar de gemeenten. Veel gemeenten hebben nu al moeite om de begroting rond te krijgen.

Per kilometer hoogspanningslijn wordt gemeenten gevraagd om een bijdrage van zo'n 815.000 euro. Hoe meer kilometers hoogspanningslijn er in een stad zijn, hoe meer deze moet bijdragen. Het gaat al gauw om miljoenen euro’s. In Breda schatten we dat voor de knelpunten in Wisselaar en de Haagse Beemden een gemeentelijke bijdrage nodig zal zijn van 2,5 miljoen euro. Waar moet de gemeente dat geld vandaan halen?

Kan de gemeente niet betalen? Dan gaat het feest niet door en zijn de bewoners de dupe. In zijn Kamerbrief van 16 april 2013 is de minister hier heel duidelijk over. Op pagina 3, onderaan, lezen we: “Indien de gemeente niet voorziet in deze drempelbijdrage, zal de verkabeling in die gemeente niet plaatsvinden.”

De minister vindt de bijdrage van de gemeente gerechtvaardigd, met het oog op ‘de lokale voordelen’. Hij gaat daarbij volledig voorbij aan het feit dat gemeenten nooit hebben gevraagd om hoogspanningslijnen over hun grondgebied, en er ook nooit een vergoeding voor hebben ontvangen. De rijksoverheid heeft de gemeenten indertijd doorgaans via rijksinpassingsplannen met de hoogspanningsverbindingen opgezadeld, en vraagt nu geld voor het oplossen van de problemen die deze verbindingen opleveren. Is dat niet wat vreemd?


 
Terug naar het overzicht     -     Later bericht

 

Kamerbrief van 16 april 2013