Home     Geschiedenis - Overzicht     mei 2009 - april 2011     mei 2011 - maart 2013 april 2013 - augustus 2014     september 2014 - ...
 

Geschiedenis

April 2013 - augustus 2014

Bijna twee jaar nadat minister Verhagen akkoord ging met een voorstel van Tennet, om alle bestaande knelpunten in het hoogspanningsnetwerk op te lossen, maakt minister Kamp bekend de beloften van zijn voorganger niet na te zullen komen. In plaats van alle hoogspanningsknelpunten wil Kamp slechts een deel ervan aanpakken. Ook trekt Kamp meer tijd uit voor het project: in plaats van 2021 wordt de einddatum nu 2032.

Het lijkt er sterk op dat de minister helemaal geen zin heeft in het verkabelings- en uitkoopproject van Tennet. Kamp eist een forse financiële bijdrage van de betrokken gemeenten. Een rare kronkel. Groningse gemeenten die worden geteisterd door gaswinning gerelateerde aardbevingen hoeven toch ook niet mee te betalen aan een oplossing? Gemeenten moeten van Kamp minimaal een kwart van de kosten gaan betalen, iets dat al snel in de miljoenen loopt. En dat alleen maar om de gemiddelde burger 43 eurocent er jaar te besparen?!

Kamp claimt dat de gemeentelijke bijdrage voortvloeit uit Europese regels: het is de schuld van Brussel. De Europese Commissie ontkent desgevraagd dat zulke regels bestaan...


Werkgroep Hoogspanning Haagse Beemden

16 april 2013 - Minister Kamp presenteert plan van aanpak

Minister Kamp stuurt zijn langverwachte brief, over de aanpak van de hoogspanningsknelpunten, naar de Tweede Kamer. In 2017 worden de eerste knelpunten opgelost, het project loopt tot 2032...



22 mei 2013 - Tweede Kamer overlegt met minister Kamp

Minister Kamp overlegt met de Tweede Kamer (zie verslag), over de aanpak van de hoogspanningsknelpunten. Om huishoudens 43 eurocent per jaar te besparen wil de minister een bijdrage van 110 miljoen euro, van de betrokken gemeeenten. Diverse fracties zien de bui al hangen: dat kunnen de betrokken gemeenten niet betalen. Kan de minister die laatste 43 cent niet ook gewoon in de energieprijs opnemen? De minister zegt dat dit niet mag van de Europese Commissie.



29 mei 2013 - motie GroenLinks en SP verworpen

GroenLinks en de SP dienen een motie in. Zij willen de Europese Commissie om nadere informatie vragen, over de geëiste bijdrage aan het verkabelingsproject door gemeenten. De motie is verworpen door tegenstemmen van VVD, PVV en PvdA.



29 november 2013 - Verzoek aan ACM: (iets) minder tariefsverlaging

De ACM verlaagt de netwerkvergoeding met enkele tientjes per jaar. De werkgroep vraagt de ACM in een open brief, de tarieven 43 cent minder te verlagen, en daarmee de plannen van minister Kamp mogelijk te maken.

De ACM antwoordt dat het niet aan het verzoek kan voldoen omdat het zich moet houden aan wet- en regelgeving, en verwijst naar minister Kamp.



9 januari 2014 - Provincie en gemeenten: gevraagde bijdrage is onbetaalbaar

De provincie Noord-Brabant en de Brabantse gemeenten overleggen over het verkabelingsplan voor de hoogspanningslijnen. Zij zien geen mogelijkheden om de gevraagde bijdrage op tafel te krijgen, en sturen een brandbrief naar minister Kamp. Daarin vragen zij de minister af te zien van de eigen bijdrage.



10 februari 2014 - Vragen aan de Europese Commissie

GroenLinks en de SP dienden in mei 2013 een motie in, om de Europese Commissie nadere informatie te vragen over de geëiste bijdrage aan het verkabelingsproject door gemeenten. Die motie werd verworpen door tegenstemmen van VVD, PVV en PvdA.

Idee... Waarom vragen wij, geïnteresserde burgers, de Europese Commissie niet zelf om uitleg? De werkgroep stuurt een vraag naar de Europese Commissie...

De Europese Commissie antwoordt dat het tarief, en de wijze van tariefbepaling, een nationale zaak zijn. In tegenstelling tot wat minister Kamp tegen de Tweede Kamer zei, heeft Europa hier niets over te zeggen. Het staat de minister vrij om ook de laatste 43 eurocent in het tarief te verwerken, en af te zien van een gemeentelijke bijdrage.



6 maart 2014 - Schriftelijke vragen aan minister Kamp

SP Tweede Kamer-lid Paulus Jansen stelt schriftelijke vragen aan minister Kamp. Is de minister bereid, nu Europa aangeeft dat de minister zelf het tarief mag bepalen, de eigen bijdrage door gemeenten achterwege te laten?

In zijn antwoord houdt de minister vol dat Europese doelmatigheidsregels dit onmogelijk maken. Maar, geeft de minister toe, de 'nationale beleidswens' speelt ook een belangrijke rol. Vrij vertaald: de minister heeft er gewoon geen zin in om de verkabeling mogelijk te maken en eist een belachelijk hoge bijdrage van de gemeenten, om hen af te schrikken.


Vervolg...

 

Schriftelijke vragen aan minister Kamp